És most jöjjön egy igazi különlegesség, a Red velvet, vagyis a vörös bársony torta.
Ez a sütemény Amerikából származik. Utána olvastam kicsit, és azt írják a nevét a különleges színéről kapta, ami az író és a kakaó egymásra hatása hoz létre. Szerintem eredetileg inkább vörösesbarna volt, mostanában ételfestékkel érik el a szép vörös színt.
Manapság valódi íróhoz nehéz hozzájutni, ezért általában tejföllel, vagy kefirrel helyettesítik. Az írót sokan azonosítják a tejsavóval, pedig nem ugyan az. Vagyis igen, de a tejfeldolgozás más fázisaiba jutnak mindkettőhöz, így az íze, és az összetétele is más.
Az író a vajgyártás mellékterméke. A tejszín, mint tudjuk édeskés, mert még a tej nem savanyú, amikor megjelenik a tetején egy vékony sárgás réteg, ami a tejszín. Ebből köpülik a vajat és jutnak hozzá az értékes íróhoz, míg a tejsavó az aludttej leszűrésekor marad vissza.
A vörös bársony torta, túrókrémmel készül, aminek a túrón kívül a mascarpone a fő eleme. A mascarpone is tejszínből készül, jellegtelen íze miatt a cukrászatban nagyon sok krém egyik alapanyaga. Sokan nem szeretik jellegtelen ízét, ők használhatnak otthon készített pótlót is, ami egy nagy dobozos 20% tejfölből készül, oly módon, hogy a tejfölt lehetőleg törés nélkül egy ritka szövésű konyharuhába öntjük, a ruha sarkait összefogjuk átlósan, és mint a túrót lecsepegtetjük. Legalább egy éjszakát, de jobb, ha 24 órát hagyjuk csepegni.
Hozzávalók a tésztához
22dkg liszt
22dkgcukor
22dkg vaj v margarin
2 kanál kakaó
2 tojá
2dl tejföl
1 vaníliacukor
1 kkanák sütőpor
Csipet só
1kanál piros ételfesték /folyékony/
Krémhez:
25dkg túró
10dkg cukor
1vaníliás cukor
25dkgmascarpone
250ml tejszín
Elkészítés:
A lisztet tálba szitáljuk, hozzá adjuk a kakaót, vaníliás cukrot, a sót, sütőport, és összekeverjük.
A lágy vajat /margarint/ a cukorral habosra keverjük. Bele tesszük a tojásokat, ezzel is keverjük két-három percig, majd a tejfölt és az ételfestéket is hozzá adjuk. A lisztes keveréket két részben adjuk hozzá, óvatosan összeforgatjuk. Nem lesz olyan lágy a tésztánk, mint a piskóta. Egy 26cm tortaforma alját sütőpapírral kibélelünk, és bele ötjük a masszát. 170’ sütőbe 30-40 percig sütjük. Hagyjuk kihűlni.
A túrót a mascarponével jól elkeverjük / én botmixerrel egyneműsítettem. / hozzáadjuk a felvert tejszínt, a cukrot, /ízlés szerint lehet több is/ és jól összekeverjük.
A kihűlt tésztát három lapba vágjuk, a krémet három részre osztjuk. Egy-egy rész kerül a lapok közé, igyekezzünk egyenletesen elsimítani, egy résszel pedig bevonjuk a tortát. kevés krémet hagyva a díszítésre, aminek csak a fantáziánk szab határt.
Jó szívvel ajánlom kezdő sütögetőknek is, mert igaz ez egy különleges torta, de nagyon egyszerű elkészíteni.
Videó : https://youtu.be/806nfa2PUto
Jó étvágyat, jó sütögetést.
Kommentek
Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be: