Számtalan olaszos szósz kapható készen, ki is próbáltan néhányat. Finomak, gyorsan elkészíthetőek. De, úgy, mint a pizzánál, minek vegyem készen, ha itthon is elkészíthetem.
Kísérleteztem kicsit.
Hozzávalók:
1cs spagetti
1 közepes sárgarépa
1nagyobb burgonya
1cikk zeller
4-5 karfiol és brokkoli rózsa
1 vastaghúsú paprika
2 gerezd fokhagyma
1 nagyobb vöröshagyma
1kanál liszt
1 kanál cukor, só, bors, zöld fűszerek
2kanál olíva olaj
4-5 szelet bacon szalonna
10 dkg reszelt sajt /trappista
3dl paradicsomlé
Elkészítés:
A spagettit bő sós vízbe kifőzzük.
A zöldségeket a karfiol a brokkoli és a hagyma kivételével apró kockákra vágjuk, egy kis fazékba annyi vizet öntünk, hogy a zöldségeket ellepje. Enyhén sózzuk és roppanósra főzzük, félidőbe hozzá adjuk a karfiolt és a brokollit. Ha kész leszűrjük.
Egy nagyobb serpenyőbe a két kanál olíva olajon megpirítjuk a kockára vágott szalonnát, rádobjuk a szintén felkockázott hagymát, és a zúzott foghagymát, üvegesre pirítjuk. A zöldségeket a hagymához adjuk, jól elkeverjük, hagyjuk kicsit pirulni. Pár perc után, rátesszük a kanál lisztet, összeforgatjuk, mikor a liszt is kezd pirulni, felöntjük a paradicsom lével, ha szükséges kis vizet is adunk hozzá. Fűszerezzük, őrölt borssal, bazsalikommal, aki szereti, tehet bele majoránnát, ha szükséges sózzuk, és adunk hozzá egy kanál cukrot. Ettől nem lesz édes, csak kiemeli a paradicsom ízét. A tűzről levéve bele forgatjuk a reszelt sajt felét, és a kifőzött spagettire öntjük, jól elkeverjük, reszelt sajttal tálaljuk.
Ez az étel, minél gazdagabb annál jobb. Ellehet készíteni kevesebb vagy éppen több fajta zöldségből is. Gazdagíthatjuk darált hússal, amit a hagymára teszünk, ez esetben célszerű kis vizet önteni alá, hogy a hús megpuhuljon. Elkészíthetjük akár rakottan is. Egy jénaiba rétegezzük, tészta rá annyi szósz hogy elsimítva befedi a tésztát, ezt ismételve amíg az alapanyagok el nem fogynak. Legfelülre a zöldséges szósznak kell kerülnie. Megszórjuk reszelt sajttal, 180 fokos sütőbe 15 perc alatt készre sütjük.
Jó étvágyat hozzá.
Kommentek
Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be: