Amikor gyerek voltam, anyukám mindig készített a vasárnapi ebédhez valamilyen süteményt. Rendszerint valami gyors egyszerű, kiadóst. Kevert tészták, piték voltak rendszerint, mert ezekkel nem volt sok gond.
Abban az időben még nem nagyon ismerték a margarint, vagyis hát városban biztos, de a falusi, tanyasi emberek a zsírra esküdtek, vagy a hatvanas években még sok helyen házilag állították elő a vajat.
Ez a sütemény is a gyerekkoromat idézi.
Hozzávalók: 60dkg liszt
1+1 tojás
10dkg cukor + a szóráshoz
15dkg zsír /vagy 20dkg vaj/
2dl tejföl
1kk sütőpor
Csipet só
A töltelékhez: 2kg alma
20dkg cukor
25dkg darált dió
őrölt fahéj
zsemlemorzsa
Elkészítés: A lisztet tálba szitáljuk, beletesszük a sót, sütőport, cukrot. Összeforgatjuk. A zsírt /vajat/ belemorzsoljuk a lisztes keverékbe, beleütjük a tojást, hozzá adjuk a tejfölt és közepesen kemény tésztát gyúrunk belőle. Konyharuhával letakarva félre tesszük, amíg elkészítjük a tölteléket.
Az almákat meghámozzuk, lereszeljük, ízesítjük a cukorral, kevés fahéjjal.
Egy nagyobb tepsit előkészítünk, mivel a tészta zsírtartalma magas nem kell a tepsit semmivel sem bekenni. A sütőt bekapcsoljuk 180 fokra.
A tésztát két részre osztjuk. Az egyiket kinyújtjuk a tepsi méretére és kibéleljük vele,
zsemlemorzsával megszórjuk a tésztát. Gyengén kinyomkodjuk az alma levét, nem kell nagyon szárazra, mert a dió is vesz fel nedvességet. Az almához keverjük a diót, és egyenletesen elosztjuk a tészta felületén.
A tészta másik felét is kinyújtjuk, a tepsi méretére és befedjük vele a megtöltött süteményt. Tetejét villával megszurkáljuk, felvert tojással megkenjük, és megszórjuk kristálycukorral.
180 fokon 20 perc alatt készre sütjük.
A kisült pite tejét kicsit meghintjük vízzel, és párpercig konyharuha alatt hagyjuk hűlni.
Ez egy könnyű omlós tészta, amit alma helyett tölthetünk kimagozott meggyel, szilvával, vagy akár túrót is tehetünk bele. A rászórt kristálycukor enyhén karamellizálódik, amitől még finomabb lesz a süteményünk..
Jó szívvel ajánlom mindenkinek.
Jó étvágyat hozzá.
Kommentek
Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be: