Mivel a párom nem szereti az édeset, valamit ki kellett találnom névnapjára. A töltött fasírt a kedvence ezért készült ez a különleges, és finom egy tál étel.
Hozzávalók : 1 kg darált hús
2db zsemle
1 fej vöröshagyma
2-3 gerezd foghagyma
2kanál olaj
5 kemény tojás+ 1 friss
só, bors, pirospaprika
ízlés szerint más fűszerek
A püréhez : 1kg burgonya
15dk vaj
2dl tej /vagy főző lé/
só,
babérlevél, /elhagyható/
Amíg a fasírtot elkészítjük, a krumplit oda tesszük főni, egy kanál sóval. Bele dobjuk a babérlevelet. Aki nem szereti, a savanykás ízt az elhagyhatja
A zsemlét beáztatjuk, a húst összekeverjük a fűszerekkel.
A hagymát apróra vágjuk, az olajon megfuttatjuk, a zúzott foghagymával. Nem kell pirítani!
A zsemlét kinyomkodjuk, a hagymás olajjal a húshoz adjuk, ráütjük a tojást, és jól összedolgozzuk. Mehet bele snidling, petrezselyem levél, kurkuma, aki szereti, tehet bele majoránnát is.
Egy tűzálló tálba öntjük, a tetejét elsimítjuk, és forró vízbe mártott evőkanállal tíz mélyedést készítünk, amibe majd a félbevágott főtt tojások mennek. 180 fokon, kb 40 percig sütjük. Én fóliát szoktam rá tenni.
Amíg a hús sül elkészítjük a pürét. A főtt burgonyát összetörjük, a legjobb krumplinyomóval, mert könnyebb lesz vele dolgozni. Még forrón belekeverjük a vajat, és annyi tejet, /v. főző vizet/, hogy lágy maradjon, de ne folyjon.
Ha a hús megsült, a mélyedésekbe helyezzük a félbe vágott tojásokat. Nyomózsákból halmokat nyomunk a tetejére, vagy csak elsimítjuk, és villával csíkozzuk.
Visszatesszük a sütőbe és 10-15 perc alatt készre sütjük.
Savanyúság illik hozzá.
Jó főzőcskézést!
Jó étvágyat!
Kommentek
Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be: