Mivel a húsvét nem csak a sonkáról, tojásról szól, igencsak kapósak az aprósütemények is.
A linzer és a zserbó, ami szinte egyetlen asztalról sem hiányzik az ünnepek alatt. Most az örök kedvenc, a linzerkarika receptjét hoztam el nektek.
Szinte a világ legegyszerűbb tésztája a linzer, mégis sok vitára ad okot. Ugyanis a klasszikus recept csak három összetevőt ír, liszt, vaj, cukor, de mivel a mai lisztek nem mindig a legjobb minőségűek, van aki, köztük én is, tojássárgáját tesz bele. Lehet ízesíteni is a tésztát, vaníliával, reszelt citromhéjjal. Egy gondolatnyi rummal is nagyon finom.
Linzerkarika
Hozzávalók: 50dkg liszt
30dkg vaj, v margarin
20dkg cukor + 1vanilliáscukor
2 db tojássárgája
Csipet só
Töltelék :baracklekvár
Szóráshoz porcukor
Elkészítés : A lisztet deszkára szitáljuk, hozzá keverjük a cukrot, a sót, a vajat, v margarint rákockázzuk, és egy éles késsel jól eldolgozzuk. Mikor már a nem látunk benne vajdarabokat, beletesszük a tojássárgáját és gyors mozdulatokkal összegyúrjuk. Fontos, hogy kézzel csak a lehető legrövidebb idei dolgozzunk vele, mert a kéz melegétől a vaj megpuhul. Kicsit kemény tésztát fogunk kapni. Hideg helyre tesszük pihenni, fél órára.
A tésztát 3mm vastagságúra nyújtjuk, ha nincs linzer kiszúrónk, egy nagyobb pogácsaszaggatóval is kiszaggathatjuk. Minden másodiknak a közepét egy kisebb szaggatóval kiszúrjuk. 180fokra előmelegített sütőbe 10-15 perc alatt készre sütjük. Nem szabad meg barnulnia a tetejének!
Baracklekvárral összeragasztunk egy sima és egy kiszúrt linzert, porcukorral meghintve tálaljuk.
A linzertészta egy sokoldalúan felhasználható tésztaféle. Akár különféle formájú kekszeket is készíthetünk belőle, amit aztán olvasztott csoki csíkokkal díszítünk. Vagy a tésztát kétfelé osztjuk, az egyikbe kevés kakaóport gyúrunk, közel azonos méretűre nyújtjuk. A két tésztát, egymásra helyezve, feltekerjük, mint egy roládot és kb. 1cm szeleteket vágunk belőle. Kakaó helyett használhatunk kókuszreszeléket is, akár egy kevés gyömbérrel is meglehet bolondítani.
Jó sütögetést!
Jó étvágyat hozzá!
Kommentek
Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be: