Katianyus süt-főz

Linzerkarika

 

Fénykép0237 másolata

 

Mivel a húsvét nem csak a sonkáról, tojásról szól, igencsak kapósak az aprósütemények is.
A linzer és a zserbó, ami szinte egyetlen asztalról sem hiányzik az ünnepek alatt. Most az örök kedvenc, a linzerkarika receptjét hoztam el nektek.
Szinte a világ legegyszerűbb tésztája a linzer, mégis sok vitára ad okot. Ugyanis a klasszikus recept csak három összetevőt ír, liszt, vaj, cukor, de mivel a mai lisztek nem mindig a legjobb minőségűek, van aki, köztük én is, tojássárgáját tesz bele. Lehet ízesíteni is a tésztát, vaníliával, reszelt citromhéjjal. Egy gondolatnyi rummal is nagyon finom.

                                                               Linzerkarika

                                              Hozzávalók: 50dkg liszt
                                                                   30dkg vaj, v margarin
                                                                   20dkg cukor + 1vanilliáscukor
                                                                   2 db tojássárgája
                                                                   Csipet só
                                                     Töltelék :baracklekvár
                                                                   Szóráshoz porcukor

Elkészítés : A lisztet deszkára szitáljuk, hozzá keverjük a cukrot, a sót, a vajat, v margarint rákockázzuk, és egy éles késsel jól eldolgozzuk. Mikor már a nem látunk benne vajdarabokat, beletesszük a tojássárgáját és gyors mozdulatokkal összegyúrjuk. Fontos, hogy kézzel csak a lehető legrövidebb idei dolgozzunk vele, mert a kéz melegétől a vaj megpuhul. Kicsit kemény tésztát fogunk kapni. Hideg helyre tesszük pihenni, fél órára.
A tésztát 3mm vastagságúra nyújtjuk, ha nincs linzer kiszúrónk, egy nagyobb pogácsaszaggatóval is kiszaggathatjuk. Minden másodiknak a közepét egy kisebb szaggatóval kiszúrjuk. 180fokra előmelegített sütőbe 10-15 perc alatt készre sütjük. Nem szabad meg barnulnia a tetejének!
Baracklekvárral összeragasztunk egy sima és egy kiszúrt linzert, porcukorral meghintve tálaljuk.

A linzertészta egy sokoldalúan felhasználható tésztaféle. Akár különféle formájú kekszeket is készíthetünk belőle, amit aztán olvasztott csoki csíkokkal díszítünk. Vagy a tésztát kétfelé osztjuk, az egyikbe kevés kakaóport gyúrunk, közel azonos méretűre nyújtjuk. A két tésztát, egymásra helyezve, feltekerjük, mint egy roládot és kb. 1cm szeleteket vágunk belőle. Kakaó helyett használhatunk kókuszreszeléket is, akár egy kevés gyömbérrel is meglehet bolondítani.

Jó sütögetést!
Jó étvágyat hozzá!

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

A Google és Facebook belépéssel automatikusan elfogadod felhasználási feltételeinket.

VAGY


| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az nlc-re!