Katianyus süt-főz

Húsvéti fonott kalács

Fénykép0324Fénykép0326

 

 

Hozzávalók: 60dkg liszt
3dkgélesztő
1citrom reszelt héja /elhagyható/
10dkg cukor
Csipet só
2-3dl tej
10dkg zsír, vagy vaj.
1db tojás
Elkészítés: kb 1dl tejet meglangyosítunk egy kiskanál cukorral, belemorzsoljuk az élesztőt.
Egy nagyobb tálba szitáljuk a lisztet, beletesszük a cukrot, sót, reszelt citromhéjat
/aki szereti, tehet bele mazsolát/ beleöntjük a felfuttatott élesztőt, és annyi langyos tejet,
hogy lágy tésztát tudjunk gyúrni. Ha összeállt, apródonként hozzá gyúrjuk a zsírt, vagy vajat. Szép sima tésztát kell kapnunk! Akkor jó, ha már sem a kezünkhöz, sem a tálhoz nem ragad. Meleg helyen duplájára kelesztjük.
Amikor megkelt, négy részre osztjuk. Hármat kisodrunk, az egyik végüket egymásra téve összenyomjuk és megfonjuk. Egy 26cm tortaformát vékonyan kikenünk zsírral, és beletesszük a kalácsot, a két végét egymásra helyezve kicsit megnyomkodjuk. A megmaradt tésztánkból golyókat formálunk, lazán a kalács közepébe tesszük. /Aki tud készíthet egy kis négyes fonást is középre./ Ezek kelés után kitöltik a közepét. Felverjük a tojást és meg kenjük vele. Fél órára, meleg helyre tesszük. A sütöt előmelegítjük 180-190 fokra. A megkelt kalácsunkat újra megkenjük a felvert tojással, ettől lesz szép piros a teteje! 30-35 percig sütjük.
Ha szép piros a teteje, kivesszük, pár csepp vízzel meghintjük, és konyharuhával letakarjuk néhány percre. Ettől megpuhul a külseje.
Mivel ez nem túl édes, kínálhatjuk a sonka és a tojás mellé, de lekvárral megkenve is nagyon finom!
Jó sütögetést!
Jó étvágyat hozzá!

 

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az nlc-re!