Elsőre egy nagyon egyszerű gesztenyés tortát hoztam nektek!
Piskóta: 6tojás
6 kanál liszt /nem baj ha púpos kicsit/
6kanál cukor
csipet só
Töltelék, és amivel díszítjük:
500ml habtejszín /én Meggle habalapot használok!
egy csomag habfixáló
250g gesztenye massza
ízlés szerint porcukor
Elkészítés:
A tojásokat szétválasztjuk, a fehérjét, a csipet sóval habbá verjük. Nem kell annyira, hogy a felfordított tálból ne essen ki, csak annyira, ha habverőt kivesszük, csúcsot képez a hab, aminek a vége kicsit vissza hajlik. A tojássárgáját fehéredésig verjük a cukorral. Óvatosan a fehérjéhez öntjük, kicsit bele forgatjuk. Nem baj ha még nem egyenletes! A lisztet részletekbe hozzá keverjük a tojásos habhoz. Vigyázzunk, ne törjük össze. Aki bizonytalan, abba, hogy feljön a piskótája tehet bele egy kávéskanál sütőport, vagy szódabikarbónát. egy 26cm tortaforma alját kibéleljük sütőpapírral, 200 fokra előmelegített sütőbe toljuk, légkeverésnél elég a 180, tíz perc után mérsékeljük a hőfokot, 20-30 fokkal lentebb vesszük. Nem szabad nyitogatni a sütőajtót, mert a piskótánk megfázik, és össze fog esni! Husz harminc perc után nézhetünk rá, tűpróbáig sütjük. Rácsra borítva hagyjuk kihűlni.
Töltelék: A habtejszínt kemény habbá verjük, a habfixálóval, a gesztenye masszát villával pépesre törjük, beletesszük a felvert tejszínhabba, és összekeverjük. Célszerű gyorsan dolgozni vele, főleg ha állati tejszín használunk mert az hajlamos a kicsapódásra!
A kihűlt piskótát éles késsel, három részre vágjuk, a krémet három részre osztjuk, megkenjük a lapokat és egymásra helyezzük. Érdemes a piskóta alját tenni legfelülre, mert azt könnyebb egyenletesen lekenni. A megmaradt krémmel körbe kenjük a tortát. Próbáljuk meg minél jobban elsimítani. a díszítésnél csak a fantáziánk, vagy a rendelkezésre álló eszközök szabnak határt.
Gyakorlásra nagyon megfelel, bármelyik bevásárlóközpontba kapható műanyag kinyomócső. Amit velük adnak habzsákot rendszerint használhatatlan, de azt lehet pótolni jó minőségű uzsonna zacsival, vagy ha más nincs cukros zacsi is jó!
Ehhez a tortához csillagcsövet használtam!
Jó sütögetést ! Jó étvágyat hozzá!
Kommentek
Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be: