Katianyus süt-főz

Rakott cukkini

                                             

 

A cukkini sokoldalúan felhasználható tökféle.  A piacon többféle méretben árulják. A kicsik salátákhoz, vagy rántani jó. A nagyobbakat, aminek már van magja is, tölteni valónak, vagy főzeléknek árulják. Általában rántva készítik, de finom csak simán kisütve is. Sokan, akik egyébként nem szeretik a tökfőzeléket, a cukkiniből készültet szeretik. A káposztatökkel annyi előnye van, hogy nem esik olyan könnyen szét. Ha valami gyorsat akarok, akkor csak simán lereszelem, egy tojás fűszerek, egy két kanál liszt és forró olajba kanálnyi adagokat kisütök. Kicsit munkásabb rakva, de megéri a fáradtságot.

Hozzávalók:

1 nagyobb cukkini

30dkg darált hús

fél bögre rizs

1 vöröshagyma

2 gerezd foghagyma

10dkg füstölt szalonna

1csokor petrezselyem

késhegynyi kurkuma, kakukkfű, oreganó

kis kanál finomra reszelt gyömbér

5dkg sajt

 

A megpucolt magjától megfosztott cukkinit vékony szeletekre, vagy csíkokra vágjuk, sóval meghintjük, és félre tesszük. A rizst odatesszük egy bögre enyhén sós vízbe, félpuhára főzzük.

A füstölt szalonnát apró kockákra vágjuk, egy serpenyőbe arany barnára sütjük, a zsírjának felét egy kisebb edénybe félre tesszük. A szalonnára dobjuk a felkockázott hagymát, foghagymát, üvegesre pirítjuk, rá tesszük a darált húst. Jól elkeverjük, beletesszük a fűszereket. Sózni csak a végén kell, mert a rizsbe is tettünk. Tíz percig közepes lángon pirítjuk a húst. Egy keverőtálba összekeverjük a rizst és a húsos ragut, hozzáadjuk a finomra vágott petrezselymet, jól elkeverjük, ha kell, sózzuk.

Egy 20×25 tepsit a félretett szalonna zsírjával vékonyan megkenjük, a cukkini csíkokkal kibéleljük, egyenletesen elosztjuk rajta a ragut, és betakarjuk a megmaradt cukkini csíkokkal. A tetejét meglocsoljuk a szalonna zsírjával, 200 fokos sütőbe félóráig sütjük. Csak alsó sütéssel süssük, vagy takarjuk le a tetejét fóliával, mert a felső cukkini csíkok kiszáradhatnak. Ha megsült, megszórjuk reszelt sajttal, és csak annyira toljuk vissza, hogy a sajt ráolvadjon.

Savanyúság illik hozzá.

Ezt a nagyon finom egy tál ételt kínálhatjuk hidegen is. Ellehet készíteni úgy is, hogy a cukkinit nem szeleteljük fel, hanem csak kétfelé vágjuk, és a két kis cukkini csónakot megtöltjük az előre elkészített raguval, Ilyenkor célszerű kicsit elősütni a cukkinit, mert a vastagabb részeknél nem biztos, hogy átsül.

 

Jó étvágyat

Jó főzőcskézést

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!